SITE-SPECIFIC ART

[2018] Vernieuwing Speelplein Wielewaalstraat / Charlois

De kinderen en ouders uit de omliggende straten en de leerkrachten hebben de school gevraagd of het plein niet wat leuker en groener ingericht kan worden. Zij willen graag uitdagender en fantasierijker speelelementen op het plein. Kinderen willen graag “klimmen, verstoppertje spelen, draaien om een stok, dieren zoeken, plantjes verzorgen, schommelen en glijden, maar ook voetballen, tafelbal gooien en met TOS blijven sporten”.

En dat is precies wat de school ook graag zou willen: samen met de kinderen, de ouders en de buurt een uitdagend groen en gezellig ontmoetingsplein realiseren. Waar kinderen tijdens en na schooltijd kunnen buiten spelen. Met voor ieder wat wils en met mogelijkheden om te rennen, fietsen, voetballen, basketballen, tafeltennissen en om te klimmen, sluipen, kruipen, krachtmeten, verstoppen en de natuur te ervaren door meer groene afscheidingen en een natuurontdekkingspad naast de school.

 

[2015] De Klimplant, Bloemhofplein, Rotterdam

playground object, Rotterdam Bloemhof, Christine Saalfeld

De bewoners van de wijk Bloemhof vroegen om een sculptuur om op te spelen. Er moest een kunstwerk komen dat het plein een bijzondere sfeer zou geven. De bewoners kozen unaniem voor De Klimplant, een klimstructuur in de vorm van een groot blad.

 

 

The people in the Bloemhof neighborhood requested a playable sculpture that would provide a unique atmosphere. By common consent, local residents chose the climbing frame in the shape of a big leaf.

 

 

Die Bewohner des Bezirks Bloemhof fragten an: Es sollte eine spielbare Skulptur entworfen werden, die dem Platz eine besondere Atmosphäre gibt. Einstimmig entschieden sich die Bewohner für De Klimplant, einer Kletterstruktur in der Form eines großen Blattes.

[2014] Leeshoek,  Rotterdam

De Speeltuin de Feijenoordse Middenstip is een maatschappelijk ankerpunt in Rotterdam Feijenoord. Het bijzondere aan de speeltuin is, dat de coördinator Titia Tuinfort met haar bestuur niet alleen maar het dagelijkse gebeuren op de speeltuin begeleiden, maar tegelijkertijd aan een visie voor de wijk werken. Een belangrijk onderdeel daarvan is het stimuleren van lees en taalvaardigheden.

De opdracht bestond uit de ontwikkeling van een leeshoek en een muurschildering.

[2013] Lachspiegel,  Rotterdam

25 % of the residents in Rotterdam Bloemhof are under the age of 21. The street scene is dominated by playing children and young people hanging around. Close to the installation with the distorting mirrors is a primary school. Children on their way to school remain standing in front of the mirrors. They laugh, make faces or fight against the mirrors.

[2010] Tranenboom,  De nacht van het water, Schiedam

[2010] Paperwork,  Mongolia

 

[2009] Wolkenboomhuis,  Rotterdam

 

 

Het idee was een speel(kunst)object te ontwikkelen voor kinderen vanuit het thema boomhut. De boomhut moet blijvend zijn en voldoen aan het attractiebesluit (gecertificeerd). Het zou aansluiting moeten geven aan educatieve programma's van de wereldtuin. De doelgroep betreffen veertig tot zestig kinderen van Katendrecht in de leeftijd van vier t/m twaalf jaar. Het is voor deze doelgroep van belang dat zij een plek hebben, waarmee zij zich kunnen identificeren en hun sociale vaardighden verder kunnen ontwikkelen.

 

Design: Christine Saalfeld

Realisatie: Kit Spiel, Tharandt